[arch-dev-public] kde 4.5.0

Thomas Bächler thomas at archlinux.org
Wed Aug 18 07:42:45 EDT 2010

Am 18.08.2010 12:04, schrieb Ronald van Haren:
>> I do not experience any serious graphics bugs, but I have three issues
>> which I didn't report yet:
>> 1) Sometimes, when I change settings in 'systemsettings' (forgot which
>> ones, have to investigate again), kwin and/or plasma-desktop freeze and
>> I cannot do anything but move the mouse or switch to VT.
> is this different than [1] (upstream [2]) I linked in my first post?
> What videocard do you have, can you hit alt-shift-f12 twice next it
> happens to disable/enable compositing?
> [1] http://bugs.archlinux.org/task/20469
> [2] https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=241402

Okay, it's that, sorry for the noise. I didn't try the shortcut, didn't
think of it. I am using Intel HD Graphics.

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor
Integrated Graphics Controller (rev 12)

>> 2) dolphin segfaults. A lot. All the time. It's annoying.
> I know this happened on the 4.5 release candidates when tooltips or
> the information panel were enabled. The fix should have been included
> in the latest set of source tarballs, but can you test nevertheless if
> disabling those fixes it?

The information panel is always active in my settings, don't know which
tooltips you are talking about. And I didn't experience dolphin crashes
in the rc's.

Another thing I noticed: Whenever I navigate to audiocd:/ and copy the
MP3 folder, dolphin crashes and doesn't start the copy. When I do it
again, it works.

>> 3) I don't understand why, but starting xbindkeys with KDE's autostart
>> is broken: When I want to use qdbus or dolphin from xbindkeys, nothing
>> happens. When I kill and launch it again later, everything seems to work.
> can you start other things from KDE's autostart?

xbindkeys runs and I can launch everything from it - except KDE
applications - and even some of those seem to work. In particular, two
settings in xbindkeys fail:


  mod4 + f

"/usr/bin/qdbus org.freedesktop.ScreenSaver /ScreenSaver Lock"
  mod4 + l

I need to kill xbindkeys and start it again for those bindings to work.
It gets weirder, because sometimes I have to restart it twice. As I
said, I cannot make sense of the problem - running any of those commands
from Alt+F2 or from konsole always works (except dolphin segfaulting, of

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 262 bytes
Desc: OpenPGP digital signature
URL: <http://mailman.archlinux.org/pipermail/arch-dev-public/attachments/20100818/c5cfcfa0/attachment.bin>

More information about the arch-dev-public mailing list